Pages

Wednesday, March 21, 2018

SSC English Second Paper Dhaka Board 2017


SSC English Second Paper
Dhaka Board 2017

1. Fill in the gaps


On | rote |to|proper|by|then a speak 

Learning is (a)……continuous process. Learning a language depends on a process dashed (b)………   language skills. We need to process four skills  (c)……….  learn  a  language (d) ……..we learn by listening (e) ……... reading  and writing. but we have to learn not by  (f) ………   but by understanding. We know that (g)………. child starts to learn its mother tongue (h) ……    listening and lipsing and  (i) …….  speaking. Native (j) ………   learn their language easily by listening and speaking.


Answer  01: 

(a) a (b) on (c) to (d) properly (e) speaking (f)rote (g) a
(h) by (i) then (j)speakers


2. Fill in the blanks with suitable words

Every student wants to do well  (a) ……..   the examination. But it is not  (b) ………  easy task. A d.   of the year he must be serious. He should read the (e) ……..   books again and again. He must not memorize answers (f) ……..   understanding. He must not make notes (g) …….   a common source. He should have a good command (h) ………  English. By doing all (i) …….   things; a student
can hope to make (j)  ……….    excellent result.

Answer 02:

2.(a) in (b) an (c) hard (b) beginning (e) text (f) without (g) from (h) of (i) these (j) an

3.Make five sentences using parts of  sentences 

from each column of  the table below.


Rural people
Bangladesh
Our villages
Rural Development
So prosperity of the country

depends
be
means
mostly illiterate.
the development of the villages.
underdeveloped though they are the heart of the country
  a land of villages.
on the welfare of the villages.




















Answer 03:

(a) Bangladeshis a land of villages.
(b) Our villages are underdeveloped though they are the heart of the country.
(c) Rural people are mostly illiterate.
(d) Rural development means the development of the villages.
(e) So prosperity of the country depends on the welfare of the villages.

4. complete the following text eight right forms of the verbs given in the box.

(manage.)  ( invent.) (rescue.) (give.) (run. ) (acquire.) (teach.)  (work.) (  print.) (go.)
         
Edison never (a)  …………to school. All education that he ever got (b)  ….....  to him by his mother. At the age of twelve he was put to (c) ………    on a railway. Having a great deal to do with newspapers he (d) …….   to pick up the art of (e) ……..  and he printed a newspaper of his own named the weekly Herald.  One day he (f) …….. a  station master schild which was nearly (g) …….   over by a train.  The station master out of gratitude (h) ……     him how to use the telegraph. Young Edison soon (i) …… great  skill at the telegraph. When only twenty Edison  (j) ………a new  telegraph   which was extremely useful.


Answer 04:

(a) want (b) was given (c) work (d) managed (e) printing (f) rescued (g) run (h) taught (i) acquired (j) invented

5.Change the narrative style of the following text.

Good moring can  I help you  said the Manager. Yes. I was  told to come over here to get  a  parking sticker .Is this the right place . said the lady ‘Yes; it is .What  s the registration number of your car  said the manager.

Answer: 05

The Manager wished good morning to the lady and asked her if he could help her. The lady replied in the affirmative and said that she had been told to go over there to get a parking sticker. She asked him if that was the right place. The Manager replied in the affirmative and said that it was. Then he asked her what the registration number of her car was.

6. Change the sentences according to directions.

a.  Mother Teresa is an icon to many people. (Interrogative)
b. She is resected by everybody. (Active)
c. She is one of the greatest persons of the world. (Possitive)
d. She was very kind to the needy and the ill fated. (Negative)
e. She believes that charity is a great virtue. (Compound)
f. Actually Mother Teresa was a noble hearted person.   (Affirmative)
g. Mother Teresa was a very passionate woman. (Exclamatory)
h. She helped those who were helpless. (Simple)
i. She set up  Nirmal Hridoy  at  Kolkata. (Compound)
j. Who does not know about the charity of Mother Teresa?

Answer: 06

(a) Isn’t Mother Teresa an icon to many people?
(b) Everybody respects her.
(c) Very few persons of the world are so great as she.
(e) Charity is a great virtue and she believes it.
(d) She was not at all unkind to the needy and the ill fated.
(f) There is no denying of the fact that Mother Teresa was a noble hearted person.
(g) What a passionate woman Mother Teresa was!
(h) She helped the helpless.
(i) She set up Nirmal Hridoy and it was at Kolkata.
(j) Everybody knows about the charity of Mother Teresa. (Affirmative)



7. Complete the sentences.

a. There goes a proverbthat ……….. .
b. Though lost wealth can be regained by hard work lost
     time ……….. .
c. Time is so valuable that ……….. .
d. Those who     cannot shine in life ……….. .
e.  You must be successful ……….. .


Answer: 7

(a) There goes a proverb that   time and tide wait for none.
(b)Though lost wealth can be regained by hard word lost time can never be regained.
(c)Time is so valuable that time once lost is lost for ever.
(d)Those who waste time cannot shine in life.
(e)If you make proper use of time you must be successful.

8. Complete the text adding suffixes prefixes or the both with the  root   words   given  in   the parenthesis .  

Flowers are the symbol of love  and  a……  [pure].
They are   b ……..   [know]  for their   beauty  and fragrance. Some flowers are  c……. [note] for their fragrance and some are for their beauty. But the rose is favourite to us for its colour and beauty.  Its mother place is the city of paris. the  d…….. [japan ] are exceptionall famous for its  e……… [cultivate ]. At present most of the countries grow rose in plenty. It f…….  [general] grows from june to November. Its scent makes us g.    [cheer]. It makes people  lively lovely h ……    [affection] and so on. By i……. [grow ] roses in plenty we can export them and solve our j.   [employ] problem.


Answer:8

(a)  purity (b) known (c) noted (d) lapanese (e) cultivation (f) generally (g) cheerful (h) affectionate  (i) growing (j) unemployment

9. Make tag questions of these statements.

(a) Telling lies is a great sin,
(b) One lie begets,   
(c) Man hardly believes a liar,    
(d) A liar has to lead a miserable life,   
(e) So all of us ought to refrain from telling lies,

Answer: 9

(a) Telling lies is a great sin is t it?
(b) One lie begets hundred lies doesn't it?
(c) Man hardly believes a liar does he?
(d) Aliar has to lead a miserable life hasn't he?
(e) So all of us ought to refrain from telling lies oughtn't we?
   
10. Complete  the passage using suitable connectors.
  
We know that trees are essential for all kinds of creatures They give us not only food (a) …….   oxygen. They protect us from natural  calamities (b) ……..   they are called the savior of our environment (c)…….many people are not aware of this .They cut down trees  randomly (d) …….. forest lands are shrinking. (e) ……..people go on cutting down trees one day there will be no trees left for us.

Answer: 10

(a) but also (b) That why (c) But (d) As a result (e) If
  
11. Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text .

in a certain school a student once found a one hundred taka note in the playground he took it to his teacher what shall i do with it asked the teacher

Answer: 11

In a certain school a student once found  a one hundred take note in the playground.He took it to his teacher.What shall I do with it?asked the teacher.


0 comments:

Post a Comment