This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions..

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions..

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions..

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions..

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions..

Pages

Friday, May 11, 2018

Fill in the blanks rule -19 for JSC, SSC, HSC, by - Mustafij Sir | Ict ...

Monday, May 7, 2018

Fill in the blanks rule -18 for JSC, SSC, HSC, by - Mustafij Sir | Ict c...

Sunday, May 6, 2018

Fill in the blanks rule -17 for JSC, SSC, HSC, by - Mustafij Sir | Ict ...

Saturday, May 5, 2018

Fill in the blanks rule -16 for JSC, SSC, HSC, by - Mustafij Sir | Ict ...

SSC English Second Paper Barisal Board 2016

                       
                   SSC English  Second Paper

Barisal Board 2016

    
    1.  Fill in the blanks with the words from the box.
      (modern) (great) (to ) (of) (read) (give) (the) (do)
    
   The benefits of (a)….newspapers can hardly be exaggerated. Newspaper is (b)…storehouse of knowledge.The chief business (c)….a newspaper is to (d)….us news which we need (e)….know. It tells us what happens at home and abroad. The (f)….vitalized people cannot (g)….without newspaper.Newspaper plays an important role in the lives (h)…a nation .It makes the world smaller and provides a (i)…benefit (j)…us.
   
   Answer: 1
    (a)reading (b)the (c)of (d)give(e) to (f)modern (g)do(h)of(i)great(j)to 

   
   1.  Fill in the blanks with suitable words.
   
    Punctuality is of (a)….value to a student. Anun punctual (b)…..who is (c)…. In the class will miss a part of his her lesson and (d)….lag behind.But (e)….punctual student will learn his her lesson in time and do (f)….in the examination punctuality is (g)….key (h)….success.We all(i)…be punctual (j)….our day to day life.
   
    Answer: 2
   (a)great (b)student (c)late (d)eventually (e)a (f)well(g)the (h)to(i)should(j)in

   3.Make five sentences using parts of sentences from each column of the table below.

  
    Character 
    It
    If character
    Everybody
    Environment

    Influences
    Be
    hates 
    A man without charter.

    A mental or moral nature.
     Lost
    every things lost.
    The crown of a   man.
    One s character.
    

   Answer: 3
   (i)Character is the crown of a man.
   (ii)It is a mental or moral nature.
   (iii)If character is lost everything is lost.
   (iv)Everybody hates a man without character.
   (v)Environment influences ones charter.

    4.Complete the following text with right forms of the verbs given in the box. 
    
    (pollute)(suffer)(save)(do)(look)(fall)(become)(be)(use)
     (throw).
       
    The other name of water is life.We cannot (a)….a single moment without it Water is (b)…..not only for drinking purposes but also for household works and industrial works.Water becomes (c)….in many ways.the mills and factories pollute water by (d))….waste into it.Water (e)….polluted by chemicals and different elements.Sometimes people (f)….from many diseases.We should (g)….very careful about it .We must (h)….for safe source of drinking water.Otherwise we must (i)….in danger. lutes (j)…water from pollution.
   
   
    Answer: 4
    (a)do(b) used(C)polluted (d)throwing (e)is (f)suffer (g)be(h)look(i)fall (j)save

   5.Change the narrative style of the following text.
  
   Mrs Nasima said to her student. I heard the news of your illness yesterday.How are you now?I feel a bit well today madam replied the student.Don t worry.You will come round soon :said Mrs. Nasima.

   Answer: 5
   Mrs Nasima told her student that she had heard the news of his lioness the previous day.She asked him how he was then .The student replied respectfully that he felt a bit well that by. Mrs Nasima told him not to worry and added that he would come round soon.
    6.Change the sentences according to directions.
   
  (a)Bangiadesh is a low lying country.(Make interrogative)
  (b)Every year natural disasters visit us .(Make passive voice)
  (c)Flood is one of the most dangerous natural disasters..(Use comparative degree)
  (d)It Dhaka city which has not yet suffered any severe earthquake.(Make simple sentence)
  (e)People living in the high land can escape flood.(Make complex sentence)
  (f)Crops are damaged by this flood.(Make assertive sentence)
  (g)Who does not know the consequence of Tsunami?(Make assertive sentence)
  (h)The recent flood was very devastating .(Make exclamatory sentence)
  (i)Bangladesh is in the active earthquake zone.(Make negative )
  (J)Dhaka is the most risky city in the earthquake zone .(Use positive degree)

   
Answer: 6
   (a)Isn't Bangladesh a low lying country?
   (b)Every year we are visited by natural disasters.
   (c)Flood is more dangerous than mote other natural disasters.
   (d)Dhaka city has not yet suffered any severe earthquake.
   (e)people who live in the high land can escape flood.
   (f)This flood damages crops.
   (g)Everybody knows the consequence of Tsunami .
   (h)How devastating the recent flood was .
   (i)Bangladesh is not in the inactive earthquake zone.
   (j)No other city in the earthquake zone is as risky as Dhaka.
  
   7. Complete the sentences.
   (a)Five years have passed since …… .
   (b)It is a matter of sorrow that ….
(c)I tried to write to you but …..
    (d)In fact we all are always…..
    (e)We hope that we…..
    
   Answer: 7
  (a)Five years have passed since we wrote to each other.
  (b)It is a matter of sorrow that you didn't respond to         my last letter.
  (c)I tried to write to you but could not manage time.
  (d)In fact we all are always busy with our own interest.
  (e)We hope that we will meet soon.
  
  8.Complete the text adding suffixes prefixes or the both with the root words given in the parenthesis..
  
  (a)Smoking produces (a)….(danger)…effects on man .By smoking a man incurs both physical and (b)….(economy)…loss.Smoking is a kind of (c)….(addict)…Those who become (d)….(addict)…to drug first begin smoking which is the initial step of addiction. We should raise (e)…(aware)…among our people .We should (f)…(courage)…others to smoke.It is (g)….(possible)…to stop smoking without (h)…(unite)…efforts. (i)….(fortunate)…only the (j)….(wise)… men can do such foolish work.

    Answer: 8
   (a)dangerous (b)economical (c)addiction (d)addicted (e)awareness (f)discourage (g)impossible (h)united (i)Unfortunately (j)unwise 
  
    9.Make tag questions of these statements.
   
   (a)We see that Masum has little knowledge about games and sports…..? 
   (b)Let s talk to him….?
   (c)We think he doesn t know how to play tennis….?
   (d)Everybody praises an all rounder ….?  
   (e)Though he is a good student he is lazy…?

   Answer: 9
  (a)We see that Masum has little knowledge about games and sports has he?
  (b)Let s talk to him shall we?
   (c)We think he doesn't know how to play tennis does he?
   (d)Everybody praises an all rounder don t they?
   (e)Though he is a good student he is lazy isn't he?
   
   10.Complete the passage using suitable connectors. 
   
    A hare is a very speedy animal(a)…. Tortoise moves very slowly .(b)….it has a heavy shell on it s back.(c)….it s legs are short.(d)…..it cannot move as fast as other animals.One morning a hare laughed at a tortoise for it s slow motion .The hare asked the tortoise to run race.(e)….the tortoise felt hurt it agreed to the proposal of the hare.

   Answer: 10
   (a)on the contrary on the other hand (b)Firstly First of all (c)Secondly (d)So As a result (e)since As 

    11.Use capitals and counctuation marks where necessary in the following text.
   was born in a village near tangail a small river flows beside the village the villagers bathe in the river and catch fish how happy they are what they want is peace.

    Answer: 11
    I was born in a village near Tangail. As mall river flows beside the village .The villagers bathe in the river and catch fish.How happy they are What they want is peace.

Fill in the blanks rule -15 for JSC, SSC, HSC, by - Mustafij Sir | Ict ...

SSC English Second Paper Sylhet Board 2017


                          SSC English  Second Paper

Sylhet Board 2017


    1.  Fill in the blanks with the words from the box.
(forward) (at) (up) (in) (move) (a) (for) (the) (number)
Traffic jam is (a) ­­­­­­______ problem in all towns and cities (b­­­­­)______ Bangladesh. It occurs where a (c) ­­­­­­______ of vehicles crowd so close that (d)­­­­­­______ becomes impossible (e) ­­­­­­______ sometime. It is more common where (f) ­­­­­­______ streets are narrow and have many bends. Weak traffic control system is also largely responsible (g) ­­­­­­______ it. It is very annoying and time killing. When caught in a traffic jam we simply get stuck (h) ­­­­­­______ at one place. We can neither move (i) ______      nor backward. We have to wait and look repeatedly (j) ­­­­­­______ our watch.


Answer: 1
(a) a (b) in (c) number (d) movement (e)for (f) t(a(he(g)for(h)up(i)forward(j)at

2.Fill in the blanks with suitable words.

Trees bear a great impact (a) ­­­­­­______ the climate. If we destroy trees (b) ­­­­­­______ random one day the country will turn (c) ­­­­­­______ a great desrt.The country will bear the consequnces of greenhouse (d) ­­­­­­______ again there will be no rain and as a result the country will face a great crisis because ours is (e) ­­­­­­______ agricultural country and our economy is dependent on (f) ­­­­­­______ again our agriculture (g) ­­­­­­______ on rain .So trees have a (h) ­­­­­­______ effect on our climate.Trees leep the soil strong .Trees save us (i) ­­­­­­______ flood and many other natural(j) ­­­­­­______ .

Answer: 2
(a)       on (b) at (c) number (d) effect (e) an (f) agriculture (g) depend s(h) great (i) from (j) calamities


3. Make five sentences using parts of sentences from each
     column of the table below.    

Ambition
Almost all us
One needs to
One s ambition
one
Work
Needs
Can never be
Means
cherish
To be competitive too.

Successful in life if one sits idly.

A particular ambition.
Hard to materialize any ambition.
A desire to achieve something.

Answer: 3
 (a)Ambition means a desire to achieve something.
 (b)Almost all of us cherish a particular ambition.
 (c)one needs to work hard to materialize any ambition.
 (d)One s ambition needs to be competitive too.
 (e)One can never be successful in life one sits idly.


4.Complete the following text with right form of the
   verbs given in the box.

(get) (be) (refresh) (enjoy) (take) (reap) (walk) (avail) (keep) (do)

A walk be the riverside in the evening (a) ­­­­­­______ a very useful and pleasant. on (b) ­­­­­­______ not only beautiful sight but also (c) ­­­­­­______      fresh air. It (d) ­­­­­­______ the mind when one (e) ­­­­­­______ a walk by the riverside. Bangladesh is a scrivener country and you can (f) ­­­­­­______ yourself of this opportunity of (g) ­­­­­­______ by the riverside. In the cities there are parks where you can go for a walk. This will help you (h) ­­­­­­______ fit. But if you (i) ­­­­­­______ it regularly you will not be able to (j) ­­­­­­______ the befits.

Answer: 4
(a) is (b) enjoy (c) gets (d) refreshes (e) takes (f) avail (g) walking (h) keep (i) do not do (j) reap


5. Change the narrative style of the following text.

What are you doing now Rashed?” Isaid “. Iam watching an interesting program on television. Aren t you wasting your time?”  “No. Idon’t think so”. he said.Remember.too much watching of TVmakes people lazy.”

Answer:5
Iasked Rashed what he was doing then Rashed said htat he was watching an interesting program on television. Iasked him if he was not wasting his time. Rashed replied in the negative and said that he did not think so. I told him remember that too much watching of Tv makes people lazy.


6. Change the sentences according to directions.

(a)   We should read books to gain knowledge. (Maks it a
       complex sentence)
(a)         Books introduce us to the realm of knowledge.9Make
       it passive)
(b)         The books of great writers contin noble thoughts and
        great ideas. (Make it an interrogative sentence)
(c)         If we read books we can enrich our minds. (Make it a
       simple sentence)
(e)   Books are the greatest friends. (Make it positive)
(f)    They give us both knowledge and pleasure. (M, ake
         (Negative)
(g)  As they are our real friends they remain with us in
       time of danger. (Make it a compound sentence)
(h)  Some books are very interesting. (M)ake it an
       exclamatory sentence)

 (i) Wecan build up a developed society by reading books.    (Make it a complex sentence)
(j) Nothing but books can removethe darkness of ignorance.aks it an (Maksit   affirmative sentence)

Answer: 6
(a) We should read books so that we can. may gain knowledge.
(b) We are introduced to the realm of knowledge by books.
(c) Don t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas?
(d) By reading bools we can enrich our minds.
(e) No either friends are as great as books.
(f) They give us not only knowledge but also
     pleasure.
(g) They are our real friends and they remain with us
      in time of danger.
(h) How interesting some books are.
(i) If we read books we can build up a developed
    society.
 (j) Only books can remove the darkness of
     ignorance.


7.Complete the sentences.

(a)Cricket is a game. 
(b)Boys and girls of our country.
(c)Though crcket is a costly game.
(d)Bangladesh is a test playing country.
(e)to upgrade the standard.

Answer: 7
(a)      Cricket is a game ehich attracts all classes of people.
(b) Boys and girls of our country are very much fond of cricket.
(c) Though cricket is a costly game game it is liked
      by all.
 (d) Bangladesh is a test playing country, but its
      standard is not high.
  (e) It is essential to upgrade the standard.


8.Complete the text adding suffixes

Food (a) adulterate is a crime. Adulterated food is (b) poison and causes (c) curable diseases. Some (d)greed businessmen are responsible for this (e) wicked. The steps so far taken by the government   against   those (f) honest businessmen (g) real deserve praise. (h) present the fraudulent businessmen are much alarmed. (i) Hopeful we    will be able to shun this (j) practice very soon.

Answer: 8

(a)      adulteration (b) poisonous (c) incurable (d) greedy (e) wickedness (f) dishonest (g) really (h) presently (i) Hopefully (j) malpractice 


9.Make tag questions of these statements.

(a)Mina is having a birthday partying the after noon    ?
(b)Yes she s been busy cleaning and dusting the drawing room     ?
(c)Yesterday her father bought her a lovely dress    ?
(d)And her mother wants to give her a plesant surprise    ?
(e)Let s buy a nice giftfor her    ?

Answer:9
(a) Mina is having a birthday party in the afternoon isn’ t she?
(b) Yes,she ‘s been busy cleaning and dusting the drawing room,hasn’t she?
(c) Yesterday her father bought her a lovely dress,didn’t he?

(d) And her mother wants to give her a plesant surprise doesn t she?
(e) Let s buy a nice gift for her shall we?


10.Complete the passage using suitable connectors.

None can deny the importance of tree plantation (a)     our lives on earth directly or indirectly depend on it.(b)    it is a matter of sorrow that we are cutting down trees indiscriminately.(c)     trees are planted soon our country will turn into desert (d)    there will be an adverse change in the climate.(e)      we should plant more and more trees for our own sake.

Answer:10
(a)because(b)But (c)Unless(d)and (e)So..Therefore

11.Use capitals and punctuation marks where necessary in the following text.

Why don t you attend classes regularly the teacher said to the boy you cannot expect good result unless you attend classes be regular in class.

Answer:11
Why don t you attend classes regularly  ? the teacher said to the boy.”You cannot expect good result unless you attend classes.Be regular in class.”